
در سالهای اخیر در آموزش هم همانند سایر حرفهها، جهش به وجود آمده است. روشهای پداگوژی سنتی که بر اساس توضیح یک موضوع توسط معلم و یادداشت برداری توسط دانش آموزان بود، ممکن است هنوز هم گاهگاهی مفید باشد، اما امروزه آموزش، بیشتر حول محور ترغیب دانش آموزان برای برانگیختن کنجکاوی و اشتیاق یادگیری در آنها میچرخد. روشهای تدریس متفاوتی با توجه به این تغییر در آموزش پدیدار شده است. بسیاری از این روش های تدریس واقعاً جدید نیستند! استفاده از تکنولوژی در کلاس به سادگی، حیاتی دوباره به آموزش بخشیده است و به ما این اجازه را میدهد که با روشهای جدید به نظریات قدیمی نزدیک شویم. نکاتی که در ذیل بیان میشود، روشهای تدریس رایجی است که از ادغام تکنولوژی با آموزش به وجود آمدهاند.
مترجم: رؤیا کریمی جنابی
شش روش تدریسی که باید بلد باشید:
1. کلاس معکوس (وارونه کردن کلاس)
مدل کلاس معکوس شامل تشویق و ترغیب دانش آموزان برای آماده بودن قبل از کلاس است؛ بنابراین، کلاس به محیطی پویا و فعال تبدیل میشود که دانش آموزان در آن کلاس، چیزهایی را که قبلاً یاد گرفتهاند را شرح میدهند. دانش آموزان موضوعی را در خانه آماده میکنند بهگونهای که روز بعد وقت کلاس صرف پاسخ دادن به پرسشهای آنها دربارهی موضوع موردنظر میشود. این کار به دانش آموزان اجازه میدهد تا از محدودیتهای معمولی فراتر روند و کنجکاوی طبیعی خود را کشف کنند. ابزارهای آموزشی آنلاین رایگان میتواند با مدل کلاس معکوس ادغام شود. با استفاده از این ابزارها، میتوانید بهراحتی منابع را در گروه به اشتراک بگذارید و دانش آموزان میتوانند با خواندن این منابع در منزل، روز بعد برای کلاس آماده باشند.
2. تفکر طراحی (روش موردی)
اساس این روش بر تجزیه و تحلیل مواردی از زندگی روزمره با بهکارگیری تحلیل گروهی، مشکل گشایی گروهی، نظریات بدیع و خلاقانه میباشد. گرچه " تفکر طراحی " روشی سازمان یافته است اما در عمل میتواند خیلی به هم ریخته باشد و ممکن است نتواند در برخی موارد راه حلی ارائه دهد؛ بنابراین، روش موردی، دانش آموزان را برای دنیای واقعی آماده میسازد و کنجکاوی، مهارتهای تحلیلی و خلاقیت آنها را برمیانگیزد. این روش معمولاً در کلاسهای MBA یا کلاسهای کارشناسی ارشد، برای تحلیل روشهای موردی که توسط شرکتها در گذشته استفاده شده است به کار میرود. " ایوان مکینتاش "، یکی از طرفداران روش تفکر طراحی، مدرسهی تفکر طراحی را به عنوان بخشی از گروه مشاوری خود (No Tosh) تأسیس کرد. این گروه تجربیات خلاقانهی برخی از بهترین رسانهها و شرکتها را در دنیا برای آموزش روشهای تدریس جهت تحقق بخشی به مفهوم، در اختیار خود میگیرد. دورهی تفکر طراحی برای مربیان همچنین ابزاری آنلاین را همراه با دستورالعمل برای اجرای روش تفکر طراحی در کلاس در اختیار معلمها قرار میدهد.
3. خود یادگیری
مهمترین عامل پیشرفت یادگیری، کنجکاوی است. به عنوان یک اصل اساسی یادگیری، وادار کردن دانش آموزان به حفظ کردن خروارها درس که یا با اکراه آن را به یاد میآورند یا آن را فوراً فراموش میکنند، معنایی ندارد. راه حل این است که بگذاریم دانش آموزان روی کشف چیزهایی که دوست دارند تمرکز کنند و خودشان پیرامون آن، یاد بگیرند. یک مثال عالی برای روش های تدریس مبتنی بر خود یادگیری توسط " سوگاتا میترا "، در کنفرانس TED ارائه شد. در یک سری تجربیاتی که در دهلی نو، افریقای جنوبی و ایتالیا به دست آمد، " سوگاتا میترا "، محقق آموزشی، به کودکان اجازهی دسترسی به " وب " را داد. نتایجی که به دست آمد میتواند نحوهی تفکر ما در مورد تدریس را دگرگون کند. کودکان که تا آن موقع حتی نمیدانستند اینترنت چیست، توانسته بودند بهراحتی غیر قابل پیش بینانه ای، موضوعات متعددی را یاد بگیرند. یکی از روشهای رایج در ایجاد خود یادگیری استفاده از " نقشههای ذهنی " است. معلمها باید یک نقطهی اصلی در نقشههای ذهنی ایجاد کند و به دانش آموزان اجازه دهند تا آزادانه افکار و ایدهها را ایجاد و گسترش دهند. مثلاً، اگر تمرکز روی بدن انسان است بعضی از دانش آموزان ممکن است نقشههای ذهنی را در مورد اعضای بدن، استخوانها یا بیماریهایی ایجاد کنند که روی بدن انسان تأثیر میگذارد. پس از آن، دانش آموزان بر اساس نقشههای ذهنی که ایجاد کردهاند ارزیابی میشوند و میتوانند برای بهبود نقشههای ذهنی با یکدیگر همکاری کنند و درک کاملتری از بدن انسان پیدا کنند.
4. بهرهگیری از بازی
یادگیری با استفاده از بازی یکی از روشهای یادگیری است که پیشتر خصوصاً در آموزش ابتدایی و پیشدبستانی از آن استفاده شده است. دانش آموزان با استفاده از بازی حتی بدون آن که متوجه شوند، یاد میگیرند؛ بنابراین، یادگیری از طریق بازی یا " بهرهگیری از بازی " یک روش یادگیری است که میتواند در هر سنی مؤثر واقع شود. همچنین روشی مفید برای ایجاد انگیزه در دانش آموزان است. معلم باید پروژههایی را طراحی کند که بر اساس سن و سواد دانش آموزان برایشان مناسب باشد و آنقدر جذاب باشد که انگیزهی بیشتری در آنها ایجاد کند. یکی از ایدههایی که میتواند دانش آموزان را ترغیب کند، آزمونهای آنلاین در موضوعات مشخص است. دانش آموزان میتوانند هم کلاسهای خود را به چالش بکشند تا خودشان را امتحان کنند و ببینند که چه کسی نمرهی بالاتری میگیرد. با این روش، دانش آموزان میتوانند از رقابت با یکدیگر لذت ببرند و در عین حال هم سرگرمی داشته باشند و هم یاد بگیرند.
5. رسانههای اجتماعی
یکی از صورتهای بخش قبلی استفاده از رسانههای اجتماعی در کلاس است. امروزه دانش آموزان همیشه به شبکههای اجتماعی وصل هستند و باید برای شرکت آنها در رسانههای اجتماعی در کلاس کمی خلاقیت داشته باشیم. راههایی که شما میتوانید از روش های تدریس استفاده کنید به تعداد صدها شبکهی اجتماعی که وجود دارند، متفاوت است. یک مثال خوب در این رابطه ابتکاری بود که توسط آکادمی برزیلی زبان " Red Ballon " به کار برده شد که دانش آموزان را تشویق میکرد تا توییت های هنرمندان مورد علاقهی خود را بررسی کنند و اشکالات گرامری آنها را تصحیح کنند، به این وسیله آنها در تلاشی شرکت میکردند که منجر به بهبود مهارتهای زبان انگلیسی آنها میشد.
6. ابزارهای یادگیری رایگان آنلاین
مجموعهای از ابزارهای یادگیری رایگانی به صورت آنلاین وجود دارد که معلمها میتوانند برای تشویق دانش آموزان به شرکت در کلاس و ایجاد حس سرگرمی در کلاس به کار برند. معلمها میتوانند با استفاده از چیزهایی مثل آزمونهای آنلاین برای ارزیابی دانش دانش آموزان، محیطی تعاملی و پویا در کلاس ایجاد کنند. از دانش آموزان خود هم بخواهید که وارد شبکه اجتماعی شوند و میتوانید گروهی تشکیل دهید و همهی دانش آموزان خود را در آن عضو کنید. این به آن معناست که شما میتوانید بهطور مستقیم منابع مطالعه را با دانش آموزان خود به صورت آنلاین به اشتراک بگذارید و حتی مدل کلاس معکوس را به روش تدریس خود اضافه کنید. همانطور که میبینید تکنولوژی سبب خلق روش های تدریسی شده که میتواند به شما کمک کند تا بهتر با دانش آموزان خود ارتباط برقرار کنید.