آموزش زبان انگلیسی حرفه ای
یادگیری زبان دوم یکی از چالشهای بزرگی است که بسیاری از دولتها برای فراهم کردن مسیری ایدهآل جهت آموزش حرفهای، متدهای مختلفی را دنبال میکنند. با این حال، برخی از این متدها با شکست مواجه شده است و به گونهای منسوخ میباشد. اما بهترین شیوه برای آموزش زبان انگلیسی حرفه ای کدام است؟
طبق بررسیهای انجام شده، مبرهن است. متدهای آموزشی در صورتی اثرگذار هستند که بهصورت تلفیقی بهکار گرفته شوند.
حتما صفحه آموزش زبان انگلیسی ما را اینجا مطالعه کنید.
متدهای آموزش زبان انگلیسی حرفه ای و اصولی
در تاریخچه آموزش زبان، رویکردها و تکنیکهای تدریس زیادی وجود داشته است. برخی از آنها شناخته شدهتر و موفقتر از سایرین هستند. روشهای آموزش زبان متکی و متاثر از فرضیههای مختلف یادگیری زبان هستند. لذا پیشینه تاریخی آموزش زبان به طرق مختلف پیشرفت میکند. به
همین سبب در این مطلب قصد داریم. برخی از بهترین شیوههای آموزشی را همراه با جزئیات آنها معرفی کنیم. ضمن یادگیری، فرصتی نیز برای استفاده از آنها پیدا کنید.
روش گرامر محور
یادگیری به شیوه گرامر-محور بهعنوان قدیمیترین استراتژی آموزش زبان انگلیسی حرفه ای شناخته میشود. این تکنیک روش مرسوم یا «سبک قدیمی» یادگیری زبان در بسیاری از کشورهای جهان است. با این حال چند کشور این روش را منسوخ اعلام کردهاند و متدهای دیگر را جایگزین نمودهاند.
راهبرد اساسی این استراتژی این است که دانشآموزان با تمام قواعد گرامری آشنا شوند تا جملات مختلف را به راحتی ترجمه کنند.
بسیاری از معلمان این تکنیک را ناتوان میدانند. زیرا شامل فرم گفتاری زبان نمیشود و مهارتهای ارتباطی نادیده گرفته میشوند. علاوهبراین، به زبانآموزان اجازه نمیدهد که مستقیماً به زبان مقصد فکر کنند. بنابراین مانع ایجاد ارتباط مستقیم بین افکار و بیان میشود. در نتیجه، این تکنیک توانایی ارتباطی دانشآموز را در زبان بهبود نمیبخشد. بلکه فقط مهارتهای نوشتاری زبانی قوی ایجاد میکند.
روش مستقیم (The Direct Method)
روش مستقیم که به روش صوتی نیز معروف است, شامل تفکر و صحبت به زبان انگلیسی میشود. در اینجا ارتباط بین معلم و دانشآموز به شدت به زبان انگلیسی محدود است. همجنین, زبانآموز از استفاده از زبان مادری خود منع میشود. به این ترتیب زبانآموز میتواند به لهجه انگلیسی تسلط محکمی پیدا کند. از طرفی، تعداد خطاهای دستوری در این مورد کمتر خواهد بود.
این روش که یکی از بهترین متدهای آموزش زبان انگلیسی حرفه ای شناخته میشود. بهطور گسترده در بسیاری از آموزشگاههای زبان کشور مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا به زبانآموزان کمک میکند تا زبان انگلیسی را به مانند یک شهروند آمریکایی یا بریتانیایی فرا بگیرد.
متدهای این روش:
- دستور زبان بهصورت استقرایی آموزش داده میشود.
- معلمان و زبانآموزان هر دو به زبان مقصد در کلاس صحبت میکنند.
- زبانآموزان به طور پیوسته در حال یادگیری جملات و واژگان کاربردی میباشند.
روش The Audio-Lingual Method
روش The Audio-Lingual Method که به آن روش ارتش نیز میگویند. در طول جنگ جهانی اول برای آموزش زبان به سربازان استفاده میشد. در طول جنگ، نیروهای مسلح آمریکایی شروع به برگزاری دورههای شفاهی موسوم به "برنامه آموزشی ویژه نظامی" (ASTP) کردند. سازمانهای آموزشی بعدها از این روش بهعنوان یکی از متدهای آموزش زبان انگلیسی حرفه ای استفاده کردند.
نکات برجسته روش The Audio-Lingual Method عبارتند از:
- تکرار دیالوگها توسط زبانآموزان و اجرا کردن سناریو بهصورت گروهی
- قرائت دیالوگها توسط یک معلم نیتیو (معلمی که شهروند کشور مقصد باشد)
- شبیهسازی چند سناریو مهم که در زندگی روزمره به آنها نیاز داریم. مانند یک دیالوگ برای سفارش غذا در رستوران...
روش ارتش معمولا با روش طبیعی (natural method) مقایسه میشود. مهمترین تفاوت روش ارتش با روش طبیعی در نحوه تعامل و ارتباطات خلاصه میشود. روش طبیعی بر یادگیری واژگان متمرکز است، در حالیکه روش ارتش بر ارتباطات متمرکز است.
روش تلقین پذیری (Suggestopedia)
متد Suggestopedia یک نظریه رفتارگرایانه است. این متد توسط گئورگی لوزانوف، روانکاو بلغاری در دهه 1970 معرفی شد. همچنین این روش شامل استفاده از محیط، موسیقی، ماکتها و غیره برای یادگیری زبان است.
متد تلقینپذیری بستگی زیادی به جو و عوامل فیزیکی محیطی کلاس دارد. هنگامیکه معلمان خود را برای استفاده از روش Suggestopedia آماده میکنند. باید توجه ویژهای به شبیهسازی محیط کلاس داشته باشند. محیط باید دقیقا مشابه موضوع درس همان روز باشد.
متد خاموش (The Silent)
روش خاموش عمدتاً بر خودکفایی دانشآموز تکیه دارد. معلم تنها بهعنوان یک تسهیلکننده تلاش میکند تا زبانآموزان را در مسیر یادگیری تشویق و راهنمایی تشویق کند. اساس این متد این است که معلم عملاً چیزی بیان نکند. در اینصورت زبانآموزان بتوانند مسئولیت آموزش را به تنهایی بر عهده بگیرند.
این روش از یک برنامه اولیه، دستور زبان، واژگان و تلفظ پیروی میکند که به طور مداوم برای تسلط یافتن بر زبان مقصد استفاده میشود. در این روش خبری از آزمون نیست، در عوض تمامی اشتباهات رایج زبانآموزان به آنها گفته میشود. زبانآموزان چند روز فرصت خواهند داشت تا اشتباهات خود را برطرف کنند.
بهترین روش برای یادگیری زبان دوم کدام است؟
اکنون که با بهترین شیوه های آموزش زبان انگلیسی حرفه ای آشنا شدیم. وقت آن رسیده است تا از بین آنها، کارآمدترین متد را انتخاب کنیم. طبق بررسیهای انجام شده، سه روش ارتش (The Audio-Lingual Method)، مستقیم (The Direct Method) و تلقینپذیری (Suggestopedia) بهعنوان کارآمدترین متدهای آموزش زبان انگلیسی شناخته میشوند.
لذا استفاده همزمان این 3 روش بهطور اصولی میتواند زبانآموزان را در کمترین زمان ممکن به اهدافشان نزدیک کند.
بهمنظور بهرهبرداری درست از سه روش یاد شده استفاده شده است. ابتدا باید یک محیط ایدهآل با تمامی ابزارهای لازم تدارک دیده شود. سپس، میبایست از معلمان نیتیو و ایرانی بهطور همزمان استفاده کرد. معلمان نیتیو در کنار معلمان ایرانی میتوانند تمامی نیازهای یک زبانآموز را برطرف کنند.
تلفیق سه روش فوق باعث میشود. زبانآموز هم از طریق شنیدار، و هم از طریق گفتار و دیدار بتواند به زبان انگلیسی تسلط یابد. حال به این سه مورد، گزینه نوشتار هم اضافه کنید. در چنین حالتی، زبانآموز طی 1 سال میتواند گام مهمی در یادگیری زبان انگلیسی بردارد.
سخن پایانی
در این مطلب شما را با بهترین روشهای آموزش زبان انگلیسی حرفه ای آشنا کردیم. متدهای مختلفی برای آموزش زبان توسط متخصصین برجسته نظیر جکسی ریچیارد (خالق متدهای Interchange) معرفی شدهاند. هر کدام به تنهایی قادر به برطرف کردن نیازهای زبان آموزان نیستند. لذا تلفیق روشهای مختلف با هم میتواند نتایج بهتری بهدنبال داشته باشد.