مدیریت صحیح یک کودک نافرمان دشوار و روش های تربیت کودک نافرمان پر چالش است. معمولا والدین این کودکان ناتوان به نظر میآیند. همواره به دنبال راهکارهایی هستند تا کودک نافرمان را تحت کنترل خود قرار دهند. اما چطور باید این کار را انجام داد؟
در اینجا به دلایلی برای رفتارهای غیر قابل کنترل کودکان اشاره داریم. همچنین روشهایی برای آرام کردن و کنترل کودکان اشاره میکنیم.
حتما: اطلاعات جامع در مورد یادگیری زبان انگلیسی را اینجا بخوانید.
نویسنده: Mahak Arora
مترجم: آموزشگاه زبان خزائلی
در این مقاله میخوانید:
چرا کودک من بیادب و نافرمان است؟
چگونه کودک نافرمان را منظم کنیم؟
دلایلی برای رفتارهای غیر قابل کنترل در کودکان
یکی از دلایل نافرمانی در کودکان میتواند این باشد که کودک شما از آنچه که خواسته منع شده است. همچنین اینکه, اجازهی انجام کاری که خواسته به او داده نشده است. بروز رفتارهای خارج از کنترل در چنین شرایطی تا حدی طبیعی است.
داشتن رفتارهای بد و نافرمانی در کودکان تا سنی خاص را میتوان تا حدی طبیعی شمرد. اما در بعضی موارد چنین رفتارهایی میتوانند نشانی از اختلال رفتاری در کودک باشند. بنابراین برای یافتن علت حقیقی رفتارهای غیر قابل کنترل در کودک، ما باید به دنبال دلایلی باشیم که این رفتارها را پدید آوردهاند:
-
برخی از کودکان برای جلب توجه نافرمانی میکنند. در این میان رفتارهای آنها از کنترل خارج می شوند.
-
گاهی اوقات عدم توجه والدین به دلیل درگیر بودن و نداشتن زمان کافی است. اینها باعث میشوند بچهها به سمتی سوق داده شوند که برای جلب توجه والدین رفتار بدی داشته باشند.
-
دیدن برخی رفتارهای والدین مانند فریاد زدن، دعوا کردن و شکستن اشیا در هنگام عصبانیت وجود دارند. باعث میشوند که کودکان فکر کنند, چین رفتارهایی مجاز هستند. در نتیجه, خود آنها نیز شروع به انجام چنین کارهایی کنند.
راهکارهایی برای برخورد با کودک نافرمان
مدیریت یک کودک نافرمان کار بسیار سختی برای والدین است. بنابراین اگر شما فرزندی غیر قابل کنترل دارید، چه روش های تربیت کودک نافرمان را باید بهکار ببرید. او را تحت کنترل در آورید؟
دو راه برای برخورد با این کودکان وجود دارد. میتوانید بر سر او فریاد بزنید و تنبهاش کنید. یا اینکه به او کمک کنید تا با انجام چند راهکار ساده، بر رفتار بدش کنترل پیدا کند.
۱. قوانین وضع کنید
قبل از وضع قوانین با کودکتان راجع به آنها صحبت کنید. داشتن یک سری قوانین در منزل به کودکان یک ذهنیت روشن میدهد که از آنها چه انتظاری دارید.
چگونه عمل کنیم:
مطمئن شوید که آنها قوانینی که وضع کردهاید را دنبال کنند. عمل کردن به قوانین باعث میشود که فرزندتان بیشتر روی رفتار خودش کنترل داشته باشد. از او بخواهید از کلمات جادویی: لطفا، ببخشید و متشکرم بیشتر استفاده کند.
کودک شما در هر سنی که باشد، میتوانید از او بخواهید در انجام کارهای خانه با شما همکاری کند. او میتواند اسباببازیهایش را بعد از اتمام بازی جمع کند و یا میز تحریرش را آخر هفتهها مرتب کند.
۲. در مورد عواقب رفتار بد به او بگویید
در هنگام وضع قوانین، به فرزند خود عواقب شکستن قوانین و رفتار بد را به صورت واضح بگویید. فرزند شما در اکثر موارد از قوانین پیروی خواهد کرد. مگر اینکه فرزند کوچکتری داشته باشید که از این قوانین تبعیت نکند.
چگونه عمل کنیم:
از تنبیههای سازنده برای فرزند خود استفاده کنید. اگر او بر سر کسی فریاد زد، او را از جمع دور کنید تا آرام شود. در صورتیکه عمدا به کسی صدمه زد، او را وادار کنید تا پماد و چسب بر روی زخم طرف مقابل بگذارد.
اگر اسباب بازی کسی را شکست، او را مجبور کنید تا از پولی که در قلک خود ذخیره کرده است. اسباببازی طرف مقابل را خریداری کند. با این کار او ارزش پول را هم درک خواهد کرد.
۳. خویشتنداری را به او آموزش دهید
آموزش خویشتنداری به کودکان در طی سالیان رشد به آنها کمک میکند. همچنین در دوران بزرگسالی هم به آنها کمک خواهد کرد. این یکی از مهمترین مسائلیست که والدین باید به فرزندان آموزش دهند.
چگونه عمل کنیم:
کودکان سه تا پنج سال را میتوان تنها گذاشت و قرنطینه کرد تا آرام شوند. اما این کار را برای کودکان دو ساله انجام ندهید. بچههای بزرگتر، از پیامدهای کار بد خود آگاهند پس میتوانند انتخاب کنند که چه رفتاری داشته باشند.
با این حال اگر این گروه از بچهها کنترل خود را از دست دادند. میتوانید از آنها بخواهید که قبل از نشان دادن هر نوع عکسالعملی، لحظهای درنگ کنند. به این ترتیب دچار دردسرهای ناشی از تصمیم اشتباه نمیشوند.
۴. مشوق رفتارهای مثبت باشید
همانطور که کارهای بد پیامدهای بد دارند، به کارهای خوب هم باید پاداش داده شود. این باعث میشود, کودکان رفتار خوبی داشته باشند.
چگونه عمل کنیم:
در صورتیکه کودکتان کار خوبی انجام داد، برای دادن پاداش به او، میتوانید وسط هفته او را غافلگیر کنید. برای مثال میتوانید به صورت غیر منتظرهای او را بیرون ببرید و به عنوان جایزه به او پیتزا بدهید.
در حالیکه او انتظار دارد این اتفاق آخر هفته بیفتد. وقتی فرزندتان کار خوبی انجام میدهد، میتوانید از او تقدیر کنید. این باعث افزایش عزت نفس در او میشود.همچنین باعث میشود حس خیلی خوبی داشته باشد.
۵. الگوی خوبی باشید
والدین معمولا الگوی فرزندان هستند. چراکه بچهها زمان زیادی را با آنها میگذرانند. کودک، اکثر اوقات از رفتار والدین کپیبرداری میکند. بنابراین این مساله خیلی مهم است که والدین الگوی مناسبی برای فرزندشان باشند.
چگونه عمل کنیم:
از کودکتان نخواهید کاری را انجام دهد که خود شما قادر به انجام آن نیستید. یک کودک، در صورتیکه ببیند والدینش کاری را انجام میدهند. که خلاف آن را از کودکشان خواسته اند، گیج و سردرگم خواهد شد.
مثال: والدین به فرزندشان میگویند که گستاخ و بیادب نباشد. اما کودک میبیند که والدینش بر سر خدمتکار یا روزنامه فروش فریاد میزنند. این باعث سردرگمی کودکان میشود. بنابراین خیلی مهم است, والدین کارهایی که از فرزندشان توقع دارند را خود انجام دهند.
۶. هیچگاه نسبت به کارهای بد فرزندتان بیتفاوت نباشید
نکته اول اینکه وقتی فرزندتان در جامعه یا در خانه بدرفتاری یا بداخلاقی میکند، بر سر او فریاد نزنید. تا زمانی که او آرام شود و این مساله را پشت سر بگذارد، آرامش خود را حفظ کنید.
چگونه عمل کنیم:
بعد از اینکه بداخلاقیاش تمام شد،با لحنی قاطع اما آرام با او صحبت کنید. به او بگویید که چنین رفتاری را تحمل نمیکنید و او باید با عواقب کارش روبرو شود.
۷. زنگ تفریح بدهید
زنگ تفریح هم به اندازه برنامه منظم اهمیت دارد. داشتن زنگ تفریح در کنار یک برنامه منظم هرروزه میتواند برای کودک بسیار فرحبخش و کارساز باشد.
چگونه عمل کنیم:
مانند شما و هر کدام از ما، کودکان هم نیاز به زنگ تفریح دارند. دادن یک زنگ تفریح نیمساعته در میان درسخواندن فرزندتان و تمیز کردن میز تحریر او میتواند برای کودک معجزه کند. این کار نه تنها باعث میشود که فرزندتان با نشاط شود. بلکه به او انرژی مضاعفی میدهد که بیشتر درس بخواند.
داشتن و مدیریت یک کودک غیر قابل کنترل کار آسانی نیست، اما غیر ممکن هم نیست. نکات بالا را به کار ببرید و شاهد یک دنیا تغییرات مثبت در فرزند عزیزتان باشید.